Lato to znakomity czas na zebranie produktów na domowe przetwory. Jeśli w tym roku masz zamiar zrobić je pierwszy raz, podpowiemy Ci, od czego zacząć. Z pewnością będą przez cały rok smakować znakomicie i przypominać Ci o minionym lecie.
Warto mieć na uwadze, że jeśli masz taką możliwość, produkty do przygotowania powinny być naturalnego pochodzenia. Dowiedz się zatem, jak zrobić przepyszne powidła z różnych owoców!
Zebrane latem owoce, zwłaszcza te, których masz w nadmiarze, można spożytkować na zrobienie powideł. Możesz także przyrządzić przepyszne i zdrowe syropy do wody, a także nalewki i dżemy. Odpowiednio przygotowane powidła czy dżemy przechowywane w suchym, chłodnym miejscu przetrwają naprawdę długi czas. Możesz je później wykorzystać do ciast, jako dodatek do mięs, a także na kanapki, do naleśników i placków.
W zależności od tego, jakie owoce wybierzesz oraz ile cukru do nich dodasz, będą one odpowiednio słodkie lub kwaśne. Oto lista potrzebnych rzeczy:
Przygotowanie powideł rozpocznij od dokładnego umycia owoców oraz oddzielenia tych, które nie nadają się do spożycia, czyli są przegniłe. Następnie usuń pestki. Oczywiście w przypadku znacząco większych śliwek będzie to zdecydowanie prostsze, nawet jeśli nie masz drylownicy. Natomiast usuwanie pestek z wiśni może okazać się czasochłonne, zatem należy uzbroić się w cierpliwość. Po oczyszczeniu owoców umieść je w garnku i zasyp cukrem. Dodaj niewielką ilość wody. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem i mieszaj co jakiś czas drewnianą łyżką, aby owoce nie przywarły do dna naczynia. Cały proces obróbki termicznej trwać będzie około 4 godzin.
Po ugotowaniu odstaw powidła, aby dokładnie wystygły. Teraz możesz rozpocząć proces przekładania ich do słoików. Z doświadczenia wiemy, że lepiej sprawdzają się niewielkie naczynia. Koniecznie zapisz na nich datę, kiedy zostały zawekowane. Aby dokładnie zamknąć powidła, najlepiej wykorzystać kolejny domowy sposób. Mowa o pasteryzacji, która znacząco przedłuża świeżość owoców.
Proces wekowania można przeprowadzić w zmywarce, którą praktycznie każdy ma w domu. Wystarczy dokładnie zakręcić słoiki i włączyć urządzenie. Ale zacznijmy od początku. Do zmywarki można ze spokojem włożyć przetwory owocowe, muszą być jedynie umieszczone w szklanym słoiku z metalową nakrętką lub z gumową uszczelką. Każdy z nich należy ułożyć na górnej półce dnem do góry. Najlepiej sprawdzi się wówczas wekowanie na mokro.
Po umieszczeniu owoców we wnętrzu słowika pozostaw 2–3 centymetry przerwy między wieczkiem a powidłami. Następnie zakręć dokładnie i ustaw w odstępach w zmywarce. Włącz szybki program, wystarczy 30 minut, a Twoje przetwory będą doskonale zabezpieczone na długie miesiące. Warto wspomnieć, że powidła będą doskonałym źródłem witamin nawet po obróbce.
Zdj. główne: Jinomono Media/unsplash.com