W okresie letnim warto przygotować sobie świeże owoce na jesień i zimę. Dzięki temu dostarczysz sobie dawkę witamin i to bez chemii. Musisz mieć jednak na nie miejsce w swojej zamrażarce. Jak je wygospodarować i w jaki sposób ułożyć warzywa i owoce, aby można było umieścić ich jak najwięcej? Oto nasze sposoby!
Jeszcze zanim się zdecydujesz na przyszykowanie warzyw i owoców do mrożenia, powinieneś odpowiednio przygotować zamrażarkę. Z reguły w tym miejscu znajduje się bardzo wiele rzeczy, a nie wszystkie z nich powinny być tak długo przechowywane, nawet przy niskiej temperaturze. Zatem na wstępie należy przejrzeć produkty, które się tam znajdują. Po opróżnieniu szuflad sprawdź, czy na ściankach nie zalega lód. Jeśli jest taka konieczność, usuń go i umyj dokładnie pojemniki. Następnie warto się zastanowić, ile miejsca potrzebujemy na przechowanie ryb, mięsa, owoców i warzyw, a także lodów i innych produktów spożywczych.
Jeśli nie mamy zbyt dużej zamrażarki, a nasza rodzina z reguły spożywa produkty na bieżąco, warto zostawić jedną szufladę na mięso i inne produkty. W kolejnej umieść lody i lód w kostkach, a ostatnią pozostaw pustą. To właśnie w niej umieścisz mrożone owoce i warzywa, oczywiście te sezonowe. Warto wspomnieć, że taki sposób obróbki pozwala na zachowanie wielu ważnych składników odżywczych i jest zdecydowanie zdrowszy niż zakup zagranicznych owoców zimą, mowa np. o truskawkach.
Sposób ułożenia owoców jest bardzo ważny. Dzięki temu zachowasz odpowiednią ilość miejsca, co oczywiście sprawi, że w zamrażarce zmieści się o wiele więcej. Warto podzielić je na wstępnie na mniejsze partie, tak aby wyciągać do spożycia określoną ilość. Możesz wykorzystać do tego specjalne, wielorazowe torebki foliowe. Układanie ich w mniejszych porcjach z pewnością ułatwi sprawę. Do tego należy koniecznie umieścić na nich datę zamrożenia, aby wiedzieć, do kiedy można je spożywać. Trzeba też sprawdzić, jakie owoce i warzywa warto zamrozić. Z pewnością wspaniale sprawdzą się truskawki, muszą być jednak świeże. Rozwodnione i miękkie stracą smak i będą się okropnie prezentować po rozmrożeniu. Możesz pokusić się także o zamrożenie malin, jednak nie można ich myć przed tym procesem. Wspaniale sprawdzają się również szparagi, fasolka szparagowa czy kalafior, oczywiście podzielony na gałązki. Nie zapomnij również o świeżych ziołach takich jak koperek, natka pietruszki czy szczypiorek. Należy je oczywiście wcześniej umyć, wysuszyć, a następnie drobno pokroić i dopiero umieścić w zamrażalniku
Zdj. główne: Devin Rajaram/unsplash.com